Kantarellsök

 

Helgen 11-12 augusti gick jag kantarellsökskurs i Sundbyberg. Fem förare med hundar av olika raser deltog.
Kursen anordnades av Hundens Hus och Kursledare var Lasse L.

Första dagen lärde vi oss klickerteknik och ”klickade in” våra hundar. Sedan skulle de markera på en kantarell och vi klickade belöning. Sen ska de markera kantarellen genom att sitta. Vi hade ”färdigplockade” kantareller som vi tränade med. Stegvis ökade svårighetsgraden. Synlig, till hälften gömd och helt gömd. Hela förmiddagen tränade vi detta inomhus. På eftermiddagen tränade vi utomhus och backade då i svårighetsgrad. Quintus var helt slut när vi kom hem och sov i flera timmar på vardagsrumsgolvet.

På söndagen träffades vi i skogen för att träna på riktigt. Quintus verkade inte fatta vad han skulle göra och var rätt så ointresserad. Jag backade i momenten för att göra det lättare och blev ganska missmodig när han iallafall inte förstod. Då föreslog Lasse att jag skulle gömma svampen under mossa, en gren eller liknande eftersom lagotton ju letar tryffel under markytan. Han trodde att det kanske var för lätt för Quintus och därför var han ointresserad.

Nu vart det fart på Quintus, han letade och tyckte att det var jättekul när han hittade svampen. Man hörde hur han kopplade på nosen. Han markerar kantarellen genom att krafsa med tassarna och böka in nosen under mossan sen sätter han sig.

Kantarellerna växer ju inte under mossan men det får komma senare, det var så kul när han förstod poängen och tyckte att det var kul att leta! Quintus var faktiskt den enda hunden på kursen som hittade” riktiga” kantareller. De syns på bilden nedan. De behövs ju nu när vi ska fortsätta träna själva.

Kantarellsök var Jättekul och en bra aktivering av hundarna som jag varmt kan rekommendera.

[huge_it_slider id=”4″]